4 ključni elementi za oblikovanje otroške sobice

4 ključni elementi za oblikovanje otroške sobice

8. junija, 2020

V času nosečnosti in rojstva otroka, čakajo starša številne odločitve, nekatere so prav zastrašujoče, saj se podajate na področje, ki vam je novo. Vas pa v tem času čaka vsaj ena zabavna in enostavna odločitev – oprema otroške sobice. Najpomembnejše, kar morate imeti v mislih pri opremljanju sobice je to, da ustvarjate prostor, kjer se boste z novim družinskim članom počutili sproščeno in srečno.

Če opremljate sobo že večjemu malčku, ga vključite v pripravo in opremljanje nove sobe. Z otrokom se pogovarjajte, prisluhnite njegovim željam. Tako bo otrok spremembo sprejel kot pozitivno in se bo počutil varno. Zaradi številnih možnosti, trendov in novih spoznanj glede razvoja možganov, otroška sobica za dojenčka ni več opremljena samo s tradicionalnim pohištvom in odeta v pastelne barve.

 

Da bo otroška sobica varna in funkcionalna, ureditev pa ustrezna tudi takrat, ko bo otrok že malce zrasel, imejte pri ureditvi otroške sobice v mislih naslednje nasvete.

Barve

Če je spol vašega otroka presenečenje, izberite brezčasen odtenek svetlo sive za glavno barvo dojenčkove sobe. Siva se ujema s katerokoli živahnejšo barvo, ker je odtenek nevtralen. Najboljši rezultat boste ustvarili, če boste plastili različne sive odtenke in vzorce. Še vedno so zelo moderne barve za otroške sobice mint zelena, pastelno roza, zelena, oranžna, zlata …
Verjetno veste, da črna in bela barva najbolj privlačita poglede dojenčkov. Vendar so prav tako učinkovite vse močne kontrastne barve v grafičnih vzorcih.

Medtem ko so pasteli lepi za naše oči, niso vidni vašemu otroku. Raziskave so pokazale, da črno-beli kontrasti vplivajo na otrokovo mrežnico in pošljejo močne vizualne signale dojenčkovim možganom. Močnejši signali pomenijo večjo rast možganov in hitrejši razvoj vida, pravijo strokovnjaki. Seveda ni nujno, da te kombinacije uporabite prav na stenah, lahko je takšna preproga, naslanjač in drugi tekstilni dodatki. Če opremljate sobico večjemu malčku, lahko izberete teme za stene, prilagodite jo njegovemu zanimanju in starosti. Brezčasna bela barva naredi prostor svetlejši in prostornejši, pri dekoraciji pa si privoščite barve, ki so vam všeč.

Pohištvo

 

Osnovne kose opreme v otroški sobi je smiselno izbrati v nevtralnih tonih, saj bodo svojemu namenu tako služi dlje časa in imeli boste več manevrskega prostora pri izbiri dodatkov.

 

Pohištvo Satler Lip lahko izberete v različnih barvnih odtenkih, odvisno od modela. Med osnovne kose štejemo posteljo, predalnike, previjalne komode, omare …

 

Obstaja veliko novih in sodobnih modelov, med katerimi lahko izbirate. Razmislite o posteljici, ki jo kasneje lahko pretvorite v prvo posteljo, ko bo malček prerasel posteljico.

Takšna postelja je tudi postelja LUKA , ki je izdelana iz masivnega bukovega lesa, ležišče pa je na voljo v dveh dimenzijah: 120 x 60 cm in 140 x 70 cm. Model LUKA je v celoti izdelan v lastni proizvodnji in iz lesa iz slovenskih gozdov.

otroška postelja Lip Satler

Že v osnovnem modulu nudi 3 funkcije: za spanje otroka od rojstva in nekje do 6. leta starosti. Kasneje lahko posteljo uporabljate kot zofo v otroški sobi ali kjerkoli drugje v stanovanju.  Ta izvedba posteljice obložena z barvnimi blazinami je preprosto fantastična.

 

Posteljica ima nameščen predal pod posteljo. Globina predala 7 cm se zdi majhna, vendar z  globino in dolžino predala pridobimo idealno površino za shranjevanje posteljnine otroške postelje ali pa kasneje otroških slikanic ali copatk.

 

Izbirate lahko med krem, belo in sivo barvo. Postelja pa se ponaša z vsemi certifikati, ki zagotavljajo varnost in udobnost.

otroška soba Lip Satler

Izberite modularno pohištvo, ki ga boste lahko uporabljali tudi po prvem letu. Številne otroške previjalne komode postanejo običajen predalnik, že s spremembo zgornje plošče.

 

K otroški postelji LUKA, tako kombinirajte previjalno komodo LUKA . Velika prednost vseh previjalnih komod Satler LIP so veliki, prostorni in stabilni predali. Notranjost predalov je iz vezane plošče breze, lakirane v izbrano barvo pohištva. V njih je ogromno prostora za otroška oblačila in druge pripomočke.

 

Stabilnost, trdnost in dolga življenjska doba izdelka so lastnosti, ki jih potrjuje tudi certifikat kakovosti. Ročaji v barvi starega zlata ji dajejo prefinjenost tako v funkciji previjalne komode kot kasneje kot komode.

Hitro boste ugotovili, da dojenčke potrebuje veliko stvari. Ustvarite shranjevalni prostor, ki bo kombinacija omar, košar in predalov, le-tega pa dopolnite tudi z odprtimi policami, kjer boste shranili knjige, najljubše spominke vašega otroka, njegovo fotografijo …

Dodatki

 

Če boste prostor opremili v osnovnih barvah, si lahko pri dekoraciji in dodatkih privoščite nekoliko več svobode. Počivalnik izberite v živih barvah, kot so citronsko rumena, modra ali rožnata. Prav tako si privoščite barve pri izbiri preprog, odejic in ostalega tekstila. Izbirajte naravne materiale, ki so prijazni do kože vašega dojenčka. Pri izbiri dodatkov je potrebno paziti le, da se barvno dopolnjujejo.

 

Preproga naj bo mehka, bombažna in enostavna za čistit. Zavese so zelo praktične, saj niso le dodatek, ampak omogočajo zatemnitev prostora med opoldanskim spancem.

 

Če imate majhen prostor razmislite o krem odtenkih in kratkih zavesah, ki bodo prostor vizualno povečale. Posteljnina in zaščitni vzglavniki v postelji naj bodo prav tako iz bombaža, barve pa usklajene z ostalimi dodatki. Otroško sobico lahko popestrite z izbiro stenskih nalepk, šotorov, igralnih podlog … Kako vzpodbujati otroško kreativnost lahko preberete tukaj.

Svetloba

 

Na vse intenzivne svetilke namestite zatemnilnik, zlasti, če so nameščene neposredno nad otroško posteljico. Prostor dopolnite tudi z dekorativno ambientalno lučjo ob počivalniku. Ne pozabite pa tudi na nočno svetlobo. Nočne lučke naj zagotavljajo prijetno vzdušje med hranjenjem ponoči ali uspavanjem otroka.

 

Idealna temperatura

 

V otroški sobici ne sme biti ne prevroče, ne prehladno. Optimalna temperatura je med 21 in 22 stopinjami Celzija. Pomembna pa je tudi vlažnost prostora, še posebej v zimskih mesecih. Več o idealnih pogojih v spalnih prostorih lahko preberete tukaj.

Zabavajte se in uživajte pri urejanju sobice za dojenčka!

Deli to objavo: