Ali lahko barve v otroški sobo vplivajo na razpoloženje?

Ali lahko barve v otroški sobo vplivajo na razpoloženje?

13. aprila, 2021

Pričakujete dojenčka ali pa selite dojenčka v svojo sobico, morda se selite v nov dom ali pa otroku opremljate mladinsko sobico? Pohištvo ste izbrali, postavitev je načrtovana. Potem je zdaj čas, da razmislite tudi o barvah in dekoraciji.

Z barvami se srečujemo na vsakem koraku. Ste vedeli, da vplivajo tudi na počutje? Določeni odtenki lahko izboljšajo našo produktivnost in motivacijo. Spet drugi pomirjajo ali pa sproščajo. Ali pa celo delujejo agresivno.

Tako kot odrasli, se tudi otroci odzivajo na barve. Že dojenčki zaznavajo kontraste na začetku črno -belo, po 4. mesecu starosti pa tudi ostale barve. Številne raziskave in študije so potrdile, da so barve pomembne za otrokov razvoj. Otroci zelo radi posegajo po slikanicah, ki so opremljene z barvitimi slikami, uživajo med listanjem in se dobro počutijo, ko jih prelistavajo in zraven veselo čebljajo.

Na otrokovo razpoloženje vpliva njihovo okolje, vključno z barvami v njihovih sobah, menijo psihologi. Zato je prav, da starši vnesemo v njihov prostor primerne odtenke, da se bodo počutili prijetno in konstruktivno ter se zdravo razvijali.

barve v otroški sobi

Barve in njihovi učinki

 

Rdeča
Rdeča je še posebej spodbudna barva. Nekatere študije kažejo, da rdeča celo poveča srce in hitrost dihanja. Raziskave so dokazale, da otroke spodbuja in veča njihovo koncentracijo, zaradi česar je priljubljena barva prav v učilnicah.

Redeča je barva ognja in strasti, zato lahko prevelika izpostavljenost rdeči barvi povzroči agresijo, nemir in nespečnost. Prav tako ni primerna za otroke, ki imajo že po naravi preveč energije in sobe dojenčkov.

rdeča barva v otroški sobi

Oranžna

Oranžna je svetla in vesela barva, ki dokazano izboljša komunikacijo in socializacijo. Otroci, ki se igrajo v sobah z oranžnimi barvnimi shemami ponavadi bolj sodelujejo, so ekstrovertirani in samozavestni.

Spodbuja delavnost, veselje in osebnostno rast. Če je vaš malček zaspanček, mu bo v pomoč pri jutranjem vstajanju. Zdravstveno je zelo krepilna za pljuča, apetit, trebušno slinavko in srce.

 

Preveč oranžne barve lahko ima prav tako nasprotni učinek. Oranžna barva lahko prikaže klepetavo stran sramežljivega otroka, preveč oranžne lahko povzroči razdražljivost in neprijaznost. Raje uporabite nežne odtenke oranžne, ki jih združite z nežno zeleno, barvo sive ali nevtralno bež.

oranžna barva v otroški sobi

Rumena

Je zelo pozitivna barva, saj je barva sonca. V vsako sobico vnese pozitivno vzdušje. Nekatere študije kažejo, da imajo otroci, ki delajo ali se učijo v rumenih sobah boljšo koncentracijo in spomin. Rumena barva nas poživlja in spodbuja kreativnost, komunikativnost in motoriko.

Bodite pa pozorni, če vaš otrok slabše spi in se zgodaj vstaja, takrat bo rumena slabo vplivala nanj. Rumeno kombinirajte s sivo, modro ali zeleno.

rumena barva v otroški sobi

Zelena

Zelena barva simbolizira harmonijo. Je pomirjujoča barva, ki v prostor vnese svežino narave in igre na prostem. Številne šole se odločijo za uporabo zelene barve v učilnicah, zlasti v srednjih šolah. Nekatere študije kažejo, da lahko zelena barva poveča bralno sposobnost, pa tudi bralno razumevanje.

Če bo vaš otrok večino domačih nalog opravljal v svoji sobi, je zelena morda odlična izbira. Kot pri vsaki hladni barvi, temnejši je odtenek, temnejša je soba. Gozd ali borovina lahko postaneta izjemno in celo nekoliko depresivna, medtem ko lahko meta ali čajna zelena dejansko pomagata pomiriti zaskrbljenega otroka. V otroških sobah, predvsem v sobah dojenčkov, je zelo primerna predvsem v nežnih pastelnih barvah. V zeleni sobici bo dojenček bolj mirno zaspal.

zelena barva v otroški sobi

Modra

Modra deluje sproščujoče in spodbuja natančnost, razumskost, spomin in zrelost. Spada med top barve, ki so primerne za otroško sobo, saj se ob tej barvi otroci lažje skoncentrirajo in učijo. Ima zelo visok spekter odtenkov: turkizna, kraljevsko modra, mornarsko modra, indigo, pastelno modra, ledeno modra … Pazite le, da ne boste pretiravali. Ustvarjanje sobe, ki je preplavljena z modro barvo lahko preseže pomirjujoč učinek in ima več depresivnega učinka. Poskusite uravnotežiti modro z rumenimi in rdečimi dodatki.

modra barva

Vijolična

Vijolična je barva razkošja, domišljije, skrivnostnost, lahko pa povzroči potrtost in melanholijo, če je uporabimo preveč. Primerna je za otroške sobe, ker spodbuja domišljijo in potrpežljivost. Najbolje jo je uporabiti v pastelnem tonu, saj tako umirite naporni delovni tempo otroka in otroka umirite, da razmisli o svojih občutkih in občutkih drugih.

Vijolično lahko popestrite s kontrastno oranžno. Temne odtenke vijolične lahko uporabite tudi za toniranje svetlejših barv, kot sta spomladansko zelena ali vroče roza.

vijolična barva

Siva

Siva barva lahko zelo preseneti. Če jo uporabljate kot osnovno barvo lahko pripelje do občutka osamljenosti. Če želite sivo vključiti v otroško sobo je najbolje, da to storite zmerno. Na primer sivi poudarki lahko pomagajo izravnati svetlo rumeno sobo ali pa razbijejo ogromno barvno shemo, kot sta turkizna ali magenta.

Z vidika psihologije barv, je siva barva kompromisa – ni ne črna ne bela, je nekakšen prehod med obema. Bolj kot je temna, bolj je dramatična in skrivnostna, svetlejša je svetleča in živahna.

siva

Bela

Je nevtralna in umirjena barva, ki je primerna prav vsepovsod. Če je uporabimo preveč, pa lahko deluje preveč hladno in nas spominja na bolnišnico. Najprimernejša je za strop in zidove, ki jih zakriva večja omara ali regal ali z njo naredimo trak na zidu, na katerega lahko prilepimo stenske nalepke, obesimo fotografije ali ga lastnoročno poslikamo sami ali otrok.

bela barva

Pohištvo in barve

Osnovne kose opreme v otroški sobi je smiselno izbrati v nevtralnih tonih, saj bodo svojemu namenu tako služi dlje časa in imeli boste več manevrskega prostora pri izbiri dodatkov. Pohištvo ostaja, barve in dekoracijo pa spreminjate glede na starost otroka ali pa naveličanost.

Pohištvo Satler Lip lahko izberete v različnih barvnih odtenkih, odvisno od modela. Med osnovne kose štejemo posteljo, predalnike, previjalne komode, omare … Obstaja veliko novih in sodobnih modelov, med katerimi lahko izbirate. Pokukajte med izdelke https://lip-satler.si/sl/izdelki/

 

Deli to objavo: