Ali veste, da poliva do 3 meseca starosti polovica dojenčkov?

Ali veste, da poliva do 3 meseca starosti polovica dojenčkov?

26. februarja, 2021

 

Predstavljamo edinstveno rešitev za dojenčke, ki polivajo ali imajo refluks

Glede na številke v naslovu, se polovica staršev ukvarja s polivanjem, refluksom ali bruhanjem dojenčkov. V velikem procentu polivanje izzveni do prvega leta starosti, medtem ko refluks lahko ostane in nas spremlja celo življenje.

Kaj pomeni polivanje?

Polivanje ni bolezen, je posledica anatomskih značilnosti dojenčkov: slabše razvita zgornja mišica želodca – cardia. Želodec ima dve zapiralki, zgornjo, v katero se zliva požiralnik in se imenuje Cardia, spodnjo, s katero se želodec povezuje z dvanajstnikom Pilorus. Polivanje se dogaja tudi zaradi tega, ker dojenčki med hranjenjem »pojejo« veliko zraka, so aerofagi. Tako imajo dojenčki poleg mleka želodec poln tudi zraka, ki potiska hrano zaradi težnosti skozi Cardio ven.

Prepogosto polivanje je najpogosteje povezano z alergijo na kravje mleko ali jajca, ki jih pri doječih otrocih uživa mama, pri nedoječih otrocih pa je lahko krivo navadno adaptirano mleko, ki ni hipoalergeno in ne vsebuje hidrolizat proteina kravjega mleka.

Če dojenček nima znakov bolezni, je lahko polivanje tudi znak preobčutljivosti na določena živila ali zdravila, ki jih uživa mati. Nekateri dojenčki začnejo polivati, ko jim začnejo matere dodajati vitaminske nadomestke ali ko matere začnejo uživati dodatne vitaminske nadomestke. Če je dojenček sicer zdrav, se doji pogosto, napreduje in raste po svoji krivulji ter pogosto polni pleničke, je vaša skrb odveč.

Refluks

Nekateri dojenčki polivajo več in obilneje ter slabše napredujejo. Gastroezofagealni refluks (GER) je lahko resno obolenje, ki povzroča, da se vsebina iz želodca vrača nazaj v požiralnik ali dojenčkova usta.

Dojenček z GER lahko poliva ali pa tudi ne, kar imenujemo “tihi refluks«.  Želodčna vsebina povzroča poškodbe sluznic in zdravstvene težave, kot so davljenje in kašljanje, dojenček se močno krivi nazaj in obrača glavico nepravilno (da zmanjša pekočo bolečino), med hranjenjem močno joka in je zelo nemiren, dojenček se hranjenju upira in ga zavrača. Če sumite, da ima vaš otrok refluks, je prav, da ga pregleda zdravnik, ki bo presodil ali ima dojenček GER ter ga napotil k specialistu.

Dojenčku z GER pa lahko sami pomagamo. Pomembno je, da je vedno v položaju, ko ima glavico više od trebuščka. Pomaga, da ga hranite v čim bolj pokončnem položaju, pod kotom 30-40°, pri čemer si pomagajte z blazinami.

 

Takšnim dojenčkom zelo prija nošenje v rutah ali trakovih, saj imajo v položaju za nošenje glavico više od trebuščka in jim prija masaža, ko se ob nošenju privijajo ob materino telo. V pomoč bo tudi, da dojenčkovo ležišče podložite tako, da bo imel med spanjem glavico više od telesa.

 

Kadar gre za tihi refluks, ga je težje prepoznati, pa vendar obstajajo določeni simptomi, ki kažejo nanj. Običajno se pojavi med šestim tednom in petimi meseci starosti, dojenček pa v primeru težav s tihim refluksom pogosto joka, predvidoma po hranjenju. Ko spije mleko, postane razdražljiv, nemiren in jokav. Posledično se lahko pojavijo tudi nelagodje, kašelj ali vneto grlo, kiselkast zadah in pogosto kolcanje, pride lahko tudi do izgube telesne teže. Če boste opazili, da dojenček nekaj časa po hranjenju oz. dojenju požira, gre lahko za tihi refluks, pri katerem otrok mleko, ki se vrača iz želodca nazaj v usta, pogoltne, preden ga izpljune.

Kako lahko preprečimo polivanje ali refluks?

Novorojenček:

  • Dvignite mu glavico, kjerkoli leži.
  • Držite ga v pokončnem položaju vsak 30 minut po hranjenju.
  • Zgostite mu mleko v steklenički (nujen predhoden posvet s pediatrom).
  • Spremenite urnik hranjenja.

Otrok:

  • Dvignite mu vzglavje v postelji. Glava dojenčka mora biti viška od telesa oz. stopal za približno 10 cm.
  • Vsaj dve uri po hranjenju naj bo pokonci

Strokovnjaki torej na prvem mestu priporočajo dvignjeno vzglavje. Tudi v podjetju Satler smo prepoznali problem, s katerim se srečuje več kot polovica staršev. Kot odgovor na težavo, smo z vso skrbnostjo in resnostjo razvili PODLOGO PROTI REFLUKSU, ki je edinstven tak izdelek na trgu.

PODLOGA PROTI REFLUKSU

Ni pomembno le, da je glava dojenčka vzdignjena, pomembno je, da je glava višja vsaj 10 cm od stopal. Med spanjem mora biti ležišče enakomerno vzdignjeno, tako da so stopala na stopnji »0« in glava nad ravnino vsaj za 10 cm višja. Kot je razvidno iz fotografije, naša podloga proti refluksu zadovoljuje vse omenjene kriterije.

Podloga proti refluksu je izdelana iz vezane plošče breza. Na voljo je v 2 dimenzijah:

  • 120 x 60
  • 140 x 70
  • Lesena podloga se enostavno postavi na posteljno dno, nanjo pa položite vzmetnico. Podloga kot taka je vedno snemljiva in jo enostavno prenašate.

Vas zanima izdelek?

Individualna obravnava želja in potreb naših kupcev je naše vodilo. Naši svetovalci vam z veseljem pomagajo. Pokličite nas na telefonsko številko 02 292 74 51 ali nam pišite info@lip-satler.si.

Deli to objavo: