Ali znamo pravilno vzdrževati pohištvo iz masivnega lesa?

Ali znamo pravilno vzdrževati pohištvo iz masivnega lesa?

30. maja, 2019

otroska-soba-senta-lip-satler-007

 

Leseno pohištvo je zelo trpežno in nam lahko dobro služi leta in leta. Pomembno je pravilno rokovanje in vzdrževanje.

Prednost masivnega pohištva je v njegovem staranju, saj se z leti kvaliteta izdelka ne izgublja, temveč le pridobiva na značilni patini ali pa tudi ne, če nam to ni všeč.

Najpomembnejša vrednota lesa pa je v vse bolj cenjenem vplivu na zdravje in počutje.

Ustvarite si pravo zdravo bivalno okolje z čim več masivnega pohištva iz naravnega lesa, saj pomembno prispevajo k dobremu počutju v smislu boljšega spanca, nižjega srčnega utripa, boljše koncentracije ipd

V primeru manjših mehanskih poškodb, se leseno pohištvo lahko enostavno popravi in obnovi.

Za zaščito lesenega pohištva priporočamo naravna sredstva kot so olja, voski..

Le ta ne škodijo delavcu, ki rokuje z lesom v času izdelave, niti vam v času uporabe.

Naravna olja in voski se v les vpijejo in ga tako impregnirajo. Les tako obdrži naraven divji izgled in pristen občutek na dotik.

Drži, da je les zaščiten z lakom bolj zaščiten, vendar ne omogoča tako enostavno točkovno obnovo v primeru manjših poškodb (prask, udarcev, ipd..).

Les je živ, slišimo večkrat..s tem mislimo na to, da se zaradi sprememb v zračni vlagi med letnimi časi les krči in razteza. Tudi to je čar lesa..

 

Kako rokovati z masivnim oljenim pohištvom, da boste z njim zadovoljni na dolgi rok?

  1. Ne postavljajte ga preblizu kaminov, peči in drugih grelnih teles.
  2. Ne izpostavljate ga neposredno vsakodnevnemu soncu.
  3. Ne puščajte razlitih tekočin na lesu, temveč jih takoj obrišite!
  4. Ne uporabljajte ostre predmete na pohištvu .
  5. Za čiščenje uporabljajte le vlažno mehko krpo brez močnih kemičnih sredstev in nato obrišite površino do suhega.
  6. Za bolj umazane površine lahko uporabite milnico iz naravnega marsejskega mila brez dodatkov, a krpo dobro ožemite.
  7. Ne uporabljajte čistil za pomivanje posode, tekočih mil za roke in drugih agresivnih sredstev!
  8. Sčasoma je potrebno osvežiti lesene površine z novim tankim nanosom olja, da ji povrnete prvotni izgled. Krpa, ki jo uporabljate za oljenje mora biti čista, suha ne obarvana. Postopek ponovite tolikokrat, da bo celotna površina enakomerno naoljena. Po 20 minutah pohištvo obrišite z novo suho ne obarvano krpo. Pomembno je, da iz površino dobro obrišete do suhega. Krpe polne olja se lahko med sušenjem spontano VŽGEJO, zato jih sperite z tekočo vodo in pustite čez noč na varnem zunaj. Ko so suhe, jih lahko odvržete v smeti.
  9. Manjše poškodbe (praske, udrtine) lahko popravite sami tako, da jih pred osveževanjem pobrusite z mehko brusilno gobico ali brusnim papirjem (zrnatost #220 ali podobno). Smer brušenja vedno poteka vzporedno z letnicami. Lesni prah po brušenju obrišite s čisto krpo ali sesalnikom, nato pa jo osvežite z novim nanosom olja. Pobrusite samo poškodovani del lesa.
  10. Če je na površini manjša vdrtina , ki je nastala z udarcem, jo lahko popravite sami. Manjšo krpo ali brisačo temeljito namočite z vodo in ožamete. Položite jo na poškodovani del površine. Domači likalnik za perilo segrejte pred tem na srednje visoko temperaturo. Ko imate vlažno brisačo na poškodovani površini, nanjo pritisnite za nekaj sekund ogret likalnik, tako da se iz brisače sprosti vodna para, ki se vpije v stisnjena lesna vlakna. Likalnik in brisačo odstranite iz lesene površine in preverite, ali se je poškodovani del dvignil na svoje prvotno mesto. Po potrebi postopek ponovite. Obdelano površino nato nežno pobrusite, kot v primeru opraskane površine in ponovno naoljite.

 

SATLER Lip…brezčasna lepota..

 

 

 

Deli to objavo: