Kako ustvariti otroško sobico po principu montessori

Kako ustvariti otroško sobico po principu montessori

12. avgusta, 2020

Tudi vi želite vzpodbujati samodisciplino, samostojnost, znanja, sposobnost reševanja problemov in navdušenje pri učenju? Pristop Montessori vzpodbuja vse to. Otroci vzgajani po tej metodi pridobijo ljubezen do učenja, samoiniciativnost, razvijajo jezikovne in druge sposobnosti in krepijo sočutje.

 

Pedagogika Montessori

 

Pedagogika Montessori je nastala z opazovanjem otrok. Razvila jo je italijanska zdravnica Maria Montessori, ki je vse svoje življenje posvetila otrokom. Preučevala je, kako otroku kar najbolj omogočiti njegov poln razvoj. Njen pedagoški pristop najlažje opišemo kot: »pomagati pri otrokovem naravnem razvoju«. Ideje in zamisli Marie Montessori so bile za njen čas zelo inovativne v mnogih pogledih. Skozi opazovanja na kliniki, kjer je bila zaposlena je odkrivala, kako se otroci učijo in je svoja spoznanja zaključila: otroci se učijo sami glede na to, kar najdejo v svojem okolju.

 

Ustvarite okolje prilagojeno otroku

 

Okolje spreminja otroka in mu pomaga, da začne samostojno oblikovati svoj duševni svet, da razvija koncentracijo, medtem ko izvaja aktivnosti, ki jih sam izbira. Prostor naj bo opremljen tako, da je vsa oprema prilagojena otroku in mu je vedno na dosegu roke. Okolje montessori je minimalistično, kjer velja pravilo manj je več. Zaradi tega ima manj dražljajev, zato tudi deluje bolj umirjeno, kar dobro vpliva na otrokov razvoj koncentracije. 

 

Če razmišljate o pristopu Montessori za svojega otroka, prostor vašega malčka spremenite v varno in neodvisno učno okolje, tako, da ustvarite zabavno in poučno spalnico.

 

Postelja Montessori – Magicland

 

Pristop montessori zagovarja nizko posteljo. To je postelja brez ograjice, ki je pri tleh in otroku omogoča, ko se zbudi, da se takoj lahko svobodne giblje. Običajno otroci v posteljah z ograjico, ko se zbudijo jočejo, saj jim takoj postane v posteljici nezanimivo. Postelja, kjer ima otrok svobodo gibanja pomeni, da mu že od majhnega omogočamo odločanje, vam pa priskrbi par minut daljši spanec in mirno jutro.

 

Postelja Montessori – Magicland  ima skrbno načrtovan posteljni okvir prilagojen filozofiji montessori. Nosilna konstrukcija posteljnega okvirja, ki jo odlikujejo nežno zaobljene in elegantne linije, je že v osnovni izvedbi opremljena z izvrtinami za kasnejše, enostavno nameščanje običajnega ležišča z vzmetnico.

 

S to mislijo smo v Lip Satler oblikovali posteljo, ki otroku  že od prvih samostojnih korakov,  omogoča spanje in igro na tleh.

otroška postelja Montessori Magicland

Kasneje, s starostjo in razvojem otroka lahko enostavno namestimo ležišče postelje na višino 15 cm od tal. Isto ležišče lahko kasneje, ko otrok obvlada plezanje po lestvi, namestimo na najvišjo pozicijo (150 cm od tal), prostor pod ležiščem, pa lahko otrok izkoristi za igro.

Posteljno ogrodje brez težav prenese tudi nameščanje 2 ležišč hkrati (pograd izvedba).

 

Postelja Magicland – montessori je sejemsko nagrajen izdelek iz hrastovega lesa, ki je oljen z naravnimi olji in lakiran z okolju in ljudem neškodljivimi barvami.

 

Oprema naj bo enostavna – minimalistična

Če je vaš cilj spodbujanje samostojnosti je pomembno, da so stvari preproste in enostavne za uporabo. Spalnica vašega dojenčka mora biti prostor, kjer se vaš otrok počuti varno in sproščeno. Izbirajte nevtralne, tople in pomirjujoče odtenke in bodite previdni pri izbiri izdelkov z vzorcem. 

 

Otroško sobico opremite z majno mizico, majhnimi stolčki, nizkimi elementi in policami za knjige in ostale igrače, ki jih otrok lahko vedno doseže. Namestite simpatične obešalnike tako, da si bo otrok sam izbiral oblačila, odložil torbo ali shranil kape in šale. Stene lahko opremite s fotografijami, plakati s podobami črk in številk, zemljevide … Izbirajte naravne materiale. 

 

Spodbujajte svobodno igro 

Otroku omogočite, da si sam izbere s čim se bo igral, zato je dobro, da so njegove igrače shranjene na dostopnem mestu. Na vidna mesta postavite igrače, s katerimi se trenutno najraje igra, ostale za nekaj časa pospravite in jih čez čas zamenjajte. Ne pozabite na različni didaktični material, ki spodbuja otrokov motorični razvoj, radovednost in učenje.

 

Nagrajena postelja Magicland – Montessori je trenutno tudi na voljo po znižani ceni. Pokličite naše svetovalce in skupaj preverite aktualno ponudbo. 

Deli to objavo: