Neprespane noči? Nekaj nasvetov, da bosta tako otrok kot vi bolje naspana.

Neprespane noči? Nekaj nasvetov, da bosta tako otrok kot vi bolje naspana.

11. marca, 2021

Tudi vaš dojenček spi nemirno, se večkrat zbuja? Malček večkrat kliče, da ga pokrijete, je žejen? Otroci imajo drugačen spalni ritem in navade kot odrasli. V prvih mesecih življenja dojenček spi zelo različno, tako po količini spanja kot strukturi, kar je povezano z zorenjem osrednjega živčevja.

V spanju se izločajo številni hormoni, med njimi tudi rastni hormon, ki ima odločilno vlogo pri rasti in razvoju, zato lahko pomanjkanje spanja pri otroku pusti posledice tako pri njegovem telesnem kot pri spoznavnem razvoju.

Spanec se prav tako razlikuje pri novorojenčku, dojenčku ali malčku. Novorojenčkovi možgani so v fazi intenzivnega razvoja, zato prespi približno 15–17 ur na dan. Njegova obdobja budnosti in spanja se izmenjujejo v 3- do 4-urnih ciklusih, ki so enakomerno razporejeni preko dneva in noči.

Ob koncu šestega meseca življenja dojenček prespi le še četrtino dnevnega časa. Pri starosti enega leta in pol pa do starosti treh oziroma šestih let, ko otrok postopno opusti dnevne počitke, ostane količina dnevnega spanja približno enaka, in sicer okoli dve uri.

Dojenček ima tako pri 6. mesecih običajno še tri dnevne počitke, med 9. in 12. mesecem dva, po 1. letu pa postopno preide na eno epizodo dnevnega spanja, nekje v sredini dneva, ki jo ohrani do tretjega ali celo do šestega leta. Nekje v času od 2. pa tja do 6. ali 9. meseca starosti se dojenček prične uspavati v fazo lahnega mirnega spanja. Podobno je tudi pri odraslih, vendar se spanec v tej starosti zelo hitro poglobi. Aktivno oziroma REM spanje pa se prične javljati ob koncu ciklusa spanja.

Kako do mirnega spanca in čim bolj prespanih noči?

Najpomembnejši kos pohištva pri oblikovanju otroške sobice je zagotovo postelja. Za lahkotno premagovanje dnevnih izzivov potrebuje otrok zdrav in kakovosten spanec. Tega pa zagotavlja postelja, ki naj bo ne samo lepa, naj bo uporabna in varna. Le tako bo zagotovila sproščen spanec. Na trgu je veliko otroških postelj, zato pred nakupom dobro razmislite, kakšno posteljo želite.

Otroška postelja Lip Satler

O otroških posteljah, nasvetih ob izbiri in drugih nasvetih smo že pisali na teh povezavah:

Otroska-postelja-najbolj-skrbno-izbran-kos-pohistva-v-otroski-sobici

Varen-in-udoben-spanec-vasega-otroka-od-rojstva-do-15-leta-starosti

Je-otroska-posteljica-ze-premajhna

Kakovost pa imejte v mislih tudi, ko kupujete vzmetnico, vzglavnik in posteljno perilo. To naj bo bombažno, da diha in se otrok pod vročo odejo ne znoji. Dojenčkom mora med spanjem biti ravno prav toplo, raje nekoliko bolj hladno kot pretoplo, saj bodo tako postali nemirni in spanec ne bo kakovosten.

Kakovostno spalno okolje zagotovimo tudi z zračenjem in pohištvom iz naravnih materialov. O tem, kako pravilno zračimo, je veliko nasvetov. Prezračevanje je potrebno izvajati v vseh prostorih. Vsak prostor pa ima svoje zakonitosti.

Lip Satler otroska soba Feliks

5 pravil pri prezračevanju bivalnih prostorov:

  • Okna odpremo na stežaj, če prostore zračimo z nagibom oken, hkrati hladimo konstrukcijo stavbe in pospešujemo kondenzacijo vlage na stenah.
  • Priporočeno je, da prostore zračimo 2-8 krat dnevno, vsaj za nekaj minut.
  • Dolgotrajno zračenje prinaša toplotne izgube.
  • Zapirajmo okna v prostorih, kjer se ne zadržujemo daljši čas.

Les je naravni material, ki diha. Dokazano je, da les s svojo energijo blagodejno vpliva na naše počutje. Zato je prav, da otroško sobico opremite vsaj delno z lesenimi kosi. Pohištvo iz masivnega lesa z vidika cene,  ne more biti konkurenčno pohištvu iz iverice ali drugih umetnih materialov. Bistveno bolj pomembno kot cena pa je dejstvo, da iverica in drugi umetni materiali zaradi svoje sestave, ne nudijo zdravo in prijazno bivalno okolje kot les.

Kot zanimivost, Indijanci so drevesa poimenovali » Stoječi ljudje«. Zavedali so se, da so drevesa živa, imajo moč in energijo, ter oddajajo vibracije z različnimi sporočili in nauki. Energijske vibracije oddaja drevo še dolgo po tem, ko ga posekamo in predelamo v pohištvo, ki ga vnesemo v svoj dom.

 

Otroci imajo pred spanjem pogosto poseben ritual, ki jih počasi pripravi na spanec. Na del tega rituala pa lahko vplivamo tudi starši. Dojenčki potrebujejo rutino, da se počutijo dobro in varno. Kar je še posebej pomembno zvečer pred spanje. Večerna rutina je kopanje, večerja, ljubkovanje in nežna igra pred spanjem, branje pravljice. Poiščite aktivnosti, ki bodo otroka umirile in ga sladko zazibale v spanec.

Veliko otrok lažje zaspi pri nežni svetlobi. Omislite si nočno lučko, ki bo tudi vam pomagala osvetliti pot do otroka ponoči, da ne bo premočna in prebudila otroka. Hkrati pa nočna lučka, ko dojenček zraste, odganja vse nočne pošasti, ki kratijo otrokom mirni spanec. V Lip Satler najdete tudi luč LUM, ki je hkrati svetilo, dekoracija in obešalnik https://lip-satler.si/sl/izdelek/nocna-svetilka/

O svetilih za otroško sobico pa smo pisali v blogu, ki ga najdete na povezavi (https://lip-satler.si/sl/kaksna-svetila-izbrati-za-otrosko-sobico/

Želimo vam čim bolj miren in kakovosten spanec, da boste tako vi kot vaš malček spočiti in polni energije premagovali dnevne izzive.

Deli to objavo: