Otroška postelja, ki nam olajša skrb za novorojenčka

Otroška postelja, ki nam olajša skrb za novorojenčka

24. septembra, 2019

Rojstvo otroka je eden najlepših trenutkov  v življenju.

Pred tem, pa seveda mamice in očki skupaj z babicami in dedki uživamo v pripravah, na prihod novega družinskega člana.

Seznam potrebščin je dolg. Na njem se znajde vse, kar smo po brskanju na internetu, branju revij za nosečnice, raznih nasvetih prijateljic ipd. zaključile, da bomo potrebovale.

Drži, da otrok brez oblačil in varnega avto sedeža, ne more iz porodnišnice domov.

Doma pa je pomembno poskrbeti za njegovo varnost in udobje z dobro otroško posteljo.

Seveda, nam mora biti posteljica v prvi vrsti všeč. Dizajni so različni. Vsak zase je poseben in lep.

Nam dobra otroška posteljica  lahko olajšamo skrb za novorojenčka? Je to sploh mogoče? Seveda.

Prva pomembno prednost je, da ima otroška posteljica nastavljivo  posteljno dno. To pomeni, da imate ob prihodu domov iz porodnišnice posteljno dno v posteljici nameščeno na najvišji poziciji. Novorojenček še ne kontrolira svojih gibov, se samostojno ne dviguje iz posteljice, zato ni skrbi, da bi se lahko prekucnil iz postelje na tla. Za mamico po porodu, pa je seveda veliko lažje da se ne sklanja pregloboko v posteljo, saj so trebušne in hrbtne mišice po porodu še šibke.

Posteljno dno nameščeno na najvišjo pozicijo.

Kasneje s starostjo otroka posteljno dno spuščamo nižje. Zakaj? Otroci so danes zelo živahni, hiter razvoj njihovih  motoričnih sposobnosti nas vedno znova preseneti, zato moramo dojenčka dobro opazovati in pravi čas spustiti posteljno dno na nižjo pozicijo, da se izognemo padcem iz posteljice.

Posteljno dno na srednji poziciji.                            Posteljno dno na najnižji poziciji.

Večina otroških posteljic ima možnost namestiti posteljno dno na 3 različne višine. Nekatere posteljice kot npr. otroška postelja JULIJA, pa tudi na 5 različnih višin.

Druga prednost otroške posteljice je pomična stranica otroške postelje pod posteljno dno.

Spuščena stranica posteljice pod dno posteljice, je pomembna prednost.

Pomična stranica na posteljici samo vertikalno navzdol za cca. 10-15 cm, nima pomembnega vpliva na rokovanje z dojenčkom.

Ko je otrok v posteljici mora biti pomična stranica vedno dvignjena na osnovno izhodišče. Nikoli je ne pustimo spuščene ko je otrok v postelji, saj v tem primeru obstaja večja možnost padca otroka  iz posteljice.

POZOR! Ko je otrok v postelji, mora biti pomična stranica vedno dvignjena!

Kadar otrok zajoka, pomične stranice tudi nikoli instinktivno ne spustimo navzdol, preden otroka dvignemo  iz posteljice v naročje. Pomembno nam je samo to, da ga čimprej potolažimo.

Če gledamo iz praktične vidika, te vmesne funkcije na posteljici ne potrebujemo.

Bistveno pa nam olajša nadzor in hranjenje novorojenčka funkcija pomika ene posteljne stranice pod posteljico. Taka posteljica nudi udobje tako ponoči, kot tudi podnevi. Njena prednost se pokaže že takoj na začetku ob prihodu domov iz porodnišnice. Mamica in novorojenček potrebujeta počitek.  Na ta način je otrok vseskozi pod maminim nadzorom. Ni potrebno vstajati iz postelje, da bi samo preverila ali je z novorojenčkom vse v redu.  Ni potrebno vstajati ko zajoka, se oglaša…enostavno ga nežno povlečete k sebi in nahranite.

Stroka celo ugotavlja, da dojenčka, ki spi v neposredni bližini staršev pomirjajo znaki nenehne prisotnosti staršev kot so vonj, dotiki, premikanje, dojenje. To mu daje čustveno varnost.

Raziskave so pokazale, da mamice ki spijo skupaj oziroma v neposredni bližini dojenčka, hitreje izgubljajo odvečno telesno težo, razvijejo tesnejšo vez z otrokom, vseskozi vedo, da je z njim vse v redu in so dovzetnejše tudi za njegovo komunikacijo.

Pomembno je, da je mamica spočita in naspana, saj bo le tako kos skrbi za novorojenčka.

Če lahko pomaga že dobra otroška postelja, …zakaj pa ne?

Deli to objavo: