Pomagaj mi, da naredim sam!

Pomagaj mi, da naredim sam!

14. decembra, 2020

Pomagaj mi, da naredim sam je glavna smernica pedagogike Montessori, ki jo je razvila italijanska zdravnica Maria Montessori. Danes so njeni pristopi in metode zelo priljubljeni in vedno več naprednih staršev sledi njenim nasvetom na različnih področjih otrokovega razvoja.

V čem je pedagogika Montessori drugačna?

Maria Montessori je skozi opazovanja otrok spoznala, da se otroci učijo sami, ne glede na to, kaj najdejo v svojem okolju. Zagovorniki pedagogike verjamejo, da se otroci učijo bolje, če so

resnično in močno zainteresirani za določen predmet, igro ali pripomoček. Skozi igro in raziskovanje so pripravljeni narediti vse sami. Poenostavljeno povedano, če otroka spodbujamo in ga postavimo v zanimivo okolje, bomo spodbudili njegovo željo po učenju. Montessori pedagoški pristop spodbuja domišljijo, povečuje zaznavanje okolja in ustvarja željo po učenju in odkrivanju.

Montessori učni pripomočki

 Montessori učni pripomočki otroku spodbujajo občutek za red, hkrati pa z njimi otroci spoznavajo odnose in zakone, ki so prisotni v življenju. Vsi Montessori pripomočki so narejeni iz naravnih snovi, izdelek je sestavljen iz samo enega materiala.

Montessori materiali se delijo na 5 osnovnih področij:

  • material za praktično življenje, ki je vedno prilagojen velikosti otrok. Vaje se delijo na tri področja: skrb za samega sebe (oblačenje, umivanje …), skrb za okolico (delo na vrtu, pranje perila, posode …) in vaje, povezane z življenjem v družbi (postrežba gostov, pozdravljanje …)
  • material za matematiko. Zelo znan pripomoček so Zlate kroglice. Z njihovo pomočjo otrok spoznava desetiški sestav.
  • material za jezik je usklajen z materialom za občutek. Najbolj poznane so črke iz grobega, hrapavega papirja, nalepljene na lesene ploščice. Otrok z občutljivimi konicami prstov tipa in kinestetično doživlja obliko črk. Tako nekateri otroci znajo zapisati črke, čeprav jih še ne poznajo.
  • material za prostorsko vzgojo. Z njim otroci vzpostavijo stik s svetom. Otrok odkriva odnos znotraj zemljepisageologijekemijebiologijefizikeastronomije itd. Otroku je treba omogočiti razumevanje temeljnih znanj o prostoru. Primer je globus, na katerem lahko otroci otipajo oceane in zemljo.
  • material za občutek, ki vključuje veliko možnosti igre. Otrok spozna določene lastnosti predmeta: barvo, obliko, velikost, težo in površino. Ta izkušnja, ki prihaja prek čutil, vodi otroke do materializirane abstrakcije. Sem spada tudi igra s kockami.

Kocke  – Satler blocks

 

Igra s kockami spada med konstrukcijske igre. Otrok v igri povezuje, sestavlja dele igrač in s tem gradi in ustvarja konstrukcijo. Ta vrsta igre spodbuja otrokovo domišljijo in ustvarjalnost. Pomaga tudi pri učenju osnovnih matematičnih veščin kot so razvrščanje, štetje, vzorčenje ter hkrati krepi razvoj fine motorike.

 

Otrok kock ne le zlaga, ampak zraven razmišlja, načrtuje in uresničuje svoje ideje ustvarjanja. Otrok razvija domišljijo in se uči potrpežljivosti. Kar pa je najbolj pomembno, vse te veščine osvaja skozi zabavo.

Kocke Satler blocks (https://lip-satler.si/sl/satler-blocks/) za ustvarjanje nastajajo iz odpadnih kosov lesa, ki nam ostaja pri izdelavi pohištva. V Satler Lip od nekdaj spoštujemo in obožujemo les, odpadne kose lesa pa se trudimo ponovno uporabiti in jim dati neko novo vrednost.

Kocke nastajajo iz različnih odpadnih kosov lesa, tako po obliki kot z vidika lesne vrste, zato so različnih velikosti in popolnoma naravne.

Zakaj izbrati Satler blocks kocke?

  • Hvaležna vam bosta narava in okolje

Kocke so izdelane iz ostankov lesa, v naravnem stanju, brez zaščitnih premazov.

 

  • Kreativnost in učenje

Lesene igrače spodbujajo motoriko, hiter razvoj uma in kreativnost.

 

  • Ročna izdelava

Ostanke lesenih kock pregledamo, obrusimo robove in ročni spakiramo v bombažne vreče.

 

  • Skupaj z nami pomagate najbolj ranljivim skupinam v družbi

Za skrbno in vzorno pakiranje so zaslužne predvsem pridne roke invalidov iz podjetja KIP VIZIJA.

Poskrbite, da se bo vaš otrok razvijal v samostojnega in kreativnega otroka, izberite lesene kocke Satler blocks. (https://lip-satler.si/sl/satler-blocks/

 

AKCIJA!
Kocke Satler Blocks so lahko tudi lepo darilo! V spletni trgovini so zdaj na voljo po znižani ceni. Preverite TUKAJ. (https://lip-satler.si/sl/satler-blocks/

 

Deli to objavo: