VZPODBUJAJMO OTROKOVO KREATIVNOST IN POTRPEŽLJIVOST

VZPODBUJAJMO OTROKOVO KREATIVNOST IN POTRPEŽLJIVOST

27. avgusta, 2019

Igrače… neizrabljena tema staršev.

Če se s spomini vrnem v svoje otroštvo, se najbolj spomnim svoje prve punčke. Si lahko mislite, kaj sem si najbolj zapomnila? To, da je bila iz Nemčije. Fino ali ne? Znala je povedati nekaj besed in jokati.

In to pred dobrimi 40 leti.

Danes so igrače seveda še bolj moderne. Virtualni svet je vstopil tudi na to področje. Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da otroka medsebojne skupinske igre in druženja z vrstniki zunaj v naravi ne pritegnejo toliko, kot računalniške igrice in najrazličnejši posnetki na spletu.

Otroci živijo v svojem virtualnem svetu, iz katerega pokukajo le, ko so lačni ali žejni. Otroci postajajo vse bolj neučakani, nestrpni, nepotrpežljivi.

Se vprašam zakaj? Moje osebno mnenje je, da je v virtualnem svetu možno vse in takoj zdaj, kar pa v življenju še zdaleč ni tako. Posledično otroci težko razumejo in živijo v pravi realnosti. Se motim?

Kakorkoli, ne gre za to, da otroci danes ne bi smeli imeti modernih igrač, igrati računalniških igric, ipd.

Prav je, da gredo s časom naprej… Ni pa prav, da jim starši ne postavimo mej.

Dejstvo je, da je otrok lahko srečen tudi brez dragih igrač. Njegova domišljija nima meja. Potrebno jo je samo vzpodbujati, da se razvija v naravnem okolju. Ni potrebno veliko. Otrok lahko ustvarja iz odpadne embalaže, odpadnih kosov lesa, starih kozarcev za vlaganje,… materiala je veliko.

Otrok od prvega do tretjega leta intenzivno raziskuje svet. Otroci v tej starosti radi sestavljajo in razstavljajo.

Lesene kocke različnih oblik in velikosti vzpodbujajo otrokov razvoj v različnih starostnih obdobjih. Te morajo biti v starosti od 1 do 3 let dovolj velike, da jih otrok ne more pogoltniti ali vdihniti ter da jih lahko brez težav prime v roko.

Otrokovo domišljijo lahko vzpodbujate še z barvanjem lesenih kock in lepljenjem nalepk na njih. Nenazadnje, če vas otrok povabi k igri, lahko z njim tekmujete, kdo zgradi višji stolp.

Otroci so naše največje bogastvo, ponudimo jim dobro in kreativnosti polno igro.

 

 

Deli to objavo: